Handig: 25 Websites met gratis stockfoto’s! - Xpoos
De perfecte foto's vinden voor jouw website? Deze websites zijn gratis en vol met prachtige beelden!
gratis stockfotos, gratis stockphotos, websites gratis stockfotos, gratis grote fotos, stockfoto gebruiken website, gebruiken stockfoto websites, welke website gratis stockfoto, website laten maken eindhoven, website laten maken valkenswaard, website laten maken den bosch, website laten maken tilburg, website laten maken roermond, webdesign eindhoven, webdesign valkenswaard, webdesign den bosch, webdesign weert, webdesign roermond, webdesign breda, webdesign amsterdam, webdesign nijmegen, webdesign venlo, webdesign helmond, webdesign maastricht
17162
post-template-default,single,single-post,postid-17162,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Handig: 25 Websites met gratis stockfoto’s!

08 aug Handig: 25 Websites met gratis stockfoto’s!

 

We weten allemaal dat kwalitatieve foto’s erg belangrijk zijn voor een stevige basis voor je website. Ze maken of breken het webdesign. Een foto zegt namelijk 600.000 keer meer dan een tekst. Het zet een sfeer neer en roept een gevoel op bij de bezoeker van jouw website. Een te kleine of lage resolutie foto zal dit effect niet ten goede doen. Het beeld wordt vaak uit elkaar getrokken en pixelig waardoor de foto er wazig komt uit te zien. Dit kan erg onprofessioneel overkomen.

 

Stockfoto abonnementen

Professionele stockfoto’s kosten vaak geld omdat je hiermee een licentie koopt van de gebruiker om de foto commercieel te mogen gebruiken. Goede voorbeelden hiervan zijn websites zoals: Shutterstock, 123RF, Dreamstime, Fotolia, Depositphotos. Vaak kun je een abonnement afsluiten waarvoor je een X aantal foto’s mag downloaden. Dit kan verschillen van € 10,- tot een paar honderd euro per maand.

 

Gratis kwalitatieve stockfoto’s

Er zijn verschillende websites die stockfoto’s aanbieden voor publiek gebruik, maar de meeste foto’s op deze sites zijn of van slechte kwaliteit, of zo oud dat ze zijn gedegradeerd naar het publieke domein. Geen van dit alles zul je vinden in de onderstaande lijst. Hier is een selectie van websites waar je gratis stockfoto’s van goede kwaliteit kunt downloaden op willekeurige volgorde. Zo maak je jouw webdesign nog mooier en sprekender!

 

Foter

Foter beweert 228 miljoen gratis stockfoto’s aan te bieden. We hebben ze niet geteld, dus we zullen maar aannemen dat het waar is. Foter wordt gesponsord door Shutterstock.

Stockvault

Stockvault heeft ruim 40.000 foto’s beschikbaar. Ook deze website wordt gesponsord door Shutterstock.

Flickr Creative Commons

Flickr is een website waar mensen hun foto’s kunnen bewaren en delen met anderen. Ze kunnen aangeven of de foto door anderen gebruikt mag worden door het aangeven van een licentie. Je kan bij Flickr zoeken naar foto’s die in de Creative Commons licentie vallen en (onder voorwaarden) door anderen kostenloos gebruikt mogen worden.

Stock.XCHNG (SXC)

Ooit dé toonaangevende website op het gebied van gratis stockfoto’s (+ 400.000 foto’s). De website is onderdeel van Getty Images, maar het lijkt erop dat de website niet meer verder ontwikkeld wordt.

Pixabay

Dit is een grote collectie met afbeeldingen die door allerlei persoonlijke uploaders samengesteld is. Het is erg makkelijk om door de foto’s te navigeren en te zoeken. Let op, de eerste regel foto’s is gesponsord door onze grote held Shutterstock.

Pexels

Prachtige foto’s in een overzichtelijke database met handige zoekfunctie.

Gratisography

Op deze website staan hele mooie hoge-resolutie plaatjes en elke week worden er weer een aantal nieuwe aan toegevoegd. De website wordt gerund door Ryan McGuire van Bells Design. Natuurlijk zijn ook al deze foto’s vrij van copyright.

Imagebase

Imagebase is een website van fotograaf David Niblack die zijn foto’s gratis beschikbaar stelt voor persoonlijk, commercieel en ander gebruik.

MorgueFile

Staat bekend als een van de oudste en meest uitgebreide stockfotografie websites. Je hoeft hier geen lidmaatschap af te nemen. Elk bestand kan worden gevonden door te zoeken, of met behulp van tags. Om een afbeelding te downloaden hoef je er alleen maar op te klikken, en het te downloaden vanuit hetzelfde scherm.

 

Overig (en zeker de moeite waard!)

 

Google Images

Google Images of Google Afbeeldingen, zoals dat onderdeel van de Google zoekmachine bij ons heet, biedt een paar mooie functies om heel gericht te zoeken. Nadat je een zoekopdracht hebt gegeven en de resulterende afbeeldingen getoond worden, kun je via de knop ‘Zoekhulpmiddelen’ de resultaten filteren op verschillende kenmerken zoals grootte van de afbeelding of periode waarin de foto genomen genomen is. En natuurlijk zoek je alleen op “groot” voor jouw website!

Mooi is de mogelijkheid om naar afbeeldingen met personen te zoeken. En meer dan praktisch is de functie om op de (overheersende) kleur van een afbeelding te zoeken. Als voorbeeld: zoek eens op ‘wolken’ en geef daarna aan dat je alleen de rode resultaten wilt zien.

Bij Google kun je ook aangeven op welke licentiemodel je wil zoeken. Of het helemaal waterdicht is dat weten we niet, maar handig is het zeker.

 

Hoe kies ik de juiste foto voor mijn website?

Met de juiste foto zet je in 1 keer de juiste sfeer neer. Zonder woorden communiceer je waar jouw website over gaat. Een beeld zegt 600.000 keer meer dan een tekst. Klinkt simpel toch? Maar ook hierin zitten wat haken en ogen. Waar moet je op letten? Lees hiervoor onze blog: Foto’s maken jouw website

 

Mis je iets in dit rijtjes vol fantastische websites? Of wil je je foto’s laten bewerken? Trek gerust bij ons aan de bel!

Met creatieve groet,

Iris Wischmann | Studio Xpoos

CONTACT ONS

 

Xpoos webdesign website